21 Nisan 2009 Salı

ORTAK YAPIM

kopyasi-sh136Karikatür çok farklı bir sanat dalı bence. İronik, saçma, politik, yani  aklınıza gelen her türlü şekliyle, zaman zaman içinde yaşanılan kültüre dönük, zaman zamansa evrensel öğelerle beslenebiliyor.  

Lisede Gırgır dergisiyle başlayan karikatür merakım, üniversite yıllarında Limon ve sonrasında Leman dergileriyle devam etti. Can Barslan'ın ağzı yüzü bir yana dağılmış, düşük burunlu adamlarının diyaloglarını birbirimize anlatır anlatır, hatta hareketlerle canlandırıp gülerdik. Galip Tekin'in sıra dışı hatta zaman zaman ürpertici çizgi dizilerini merakla beklerdim.Özellikle "Anavarza" favorimdi.

Daha sonraları Selçuk Erdem, en çok güldüğüm karikatüristler arasında ilk sıraya oturdu.Onun penguenleri, koyunları ve gözleri farklı yerlere bakan tuhaf göz kapaklı adamları benim vazgeçilmezlerim arasındaydı. Metin Üstündağ ve Pazar Sevişgenleri, kadın- erkek ilişkilerini bana göre çok komik noktalardan yakalıyor.

Ve en son gözdem de Yiğit Özgür... Çizgileri de komik olmakla birlikte konuşma balonlarının alt alta dizildiği bir tarz geliştirmiş olması bana çok ilginç geliyor. Bir skeç tadında ama mümkün olan en az kelimeyi kullanarak -hem de kıstlı bir alanda- istenen espriyi aktarabilmek gerçekten de çok zor-muş.

Yazının başında  görmüş olduğunuz  karikatür benim için çok önemli. Neden mi? Her zaman merak ettiğim bir teknikti  karikatür balonu yazmak. Ve hayatımda ilk defa böyle bir deneyim yaşamış olmak ve bunun,  yüz yüze hiç tanışmadığım ama yazılarla birbirimizi bulduğumuz arkadaşlarımdan birisinin sayesinde gerçekleşmiş olması çok heyecan verici bir deneyim oldu benim için.

Çok sağol Alper...

Bu karikatürün nasıl ortaya çıktığını  merak edenler ve gene başka güzel bir ortaklığın yetenekli ürünlerini görmek isteyenler için:

http://hayattanmasallardanbiraz.blogspot.com/2009/04/bu-seferki-seker-hayatlar-siz.html

http://cizgilidunya.blogspot.com/

 

 

Not: Birileriyle ortak bir şeyler üretmek son derece keyifliymiş. Acaba bunu başka hangi konularda yapabiliriz diye düşünüyorum. Örneğin fotoğraf ve müzik olabilir... Ya da birimizin yazdığı bir şiiri bir diğeri besteler. Hımmm ben bu konuyu biraz düşüneyim en iyisi...

9 yorum:

  1. valla şeker gibi bir işe el atmışsınız tebrikler :)))

    YanıtlaSil
  2. Çok keyifliydi valla Özlemciğim. Önümüzdeki Pazar yenisini çizecek. Sen de katıl:) Öptüm seniii

    YanıtlaSil
  3. Yeşo'cuğum, çok güzel olmuş gerçekten, bence de düşün sen, çünkü senin bu konularda çok üretken fikirlerin her zaman vardır.
    Bu arada, gittin mi, buralarda mısın görüşemedik bu hafta:))

    YanıtlaSil
  4. Düşünüyorum zaten:) Bakalım ne fikirler yumurtlayacağım:))) Köydeyim yine ben. Buralara hala bahar gelmemiş:(((

    YanıtlaSil
  5. Sen çizmeye devam et ... Seni ve diğer tüm Çizgili Dünya ekibini yürekten destekliyorum. Hafta içi sizleri izleriz; sabırla da hafta sonunun gelmesini bekleriz:) Asıl ben sana teşekkür ederim Alper. Benden de sevgi ve selamlar.

    YanıtlaSil
  6. Yeşim, çok beğendim... İkinizin de eline, zihnine sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Çok sağol Serdar. Pazar günü bir yenisi var. Sen de gel:)

    YanıtlaSil
  8. Geleyim... Nereye ama onu bilmiyorum:)

    YanıtlaSil
  9. Alper'in sitesine geleceksin arkadaşım. Pazar günü konuşma balonları boş bir karikatür yayınlayacak. Sen de şekerlerin sesi olacaksın:) Görüşürüz;)

    YanıtlaSil