11 Ekim 2006 Çarşamba

FIRINDAKİ ÇÖREK

9596"Heyyy duydunuz mu mu; Rizzo'nun fırınında çörek varmış!!!!". Grease filmini ilk seyrettiğimde, bu tanımlamaya çok gülmüştüm. Danny'nin, yakışıklı çete arkadaşı Kenickie'nin sevgilisiydi Rizzo; ve hamile kaldığı dedikodusu, Rydell Lisesi'nde bu şekilde ağızdan ağıza yayılıyordu:)) O yıllarda hemen hemen bütün gençliğin sevgilisi olmuş bir filmdi. Bir de, okula, iki örgü ya da kısa saç, diz altında etekler, koyu renk ayakkabı ve en ciddi yüz ifademizle gittiğimiz de gözönüne alınacak olursa, bu renkli lise, bana etkileyici ve çok eğlenceli .

1978 yılında çekilen film, gerek yaratılan karakterler, gerekse sağlam ve o dönemin müzikal dokusunu taşıyan parça seçimleriyle ve danslarıyla, unutulmaz müzikallerden birisi olarak sinema tarihinde yerini aldı. Danny (John Travolta) ve Sandy (Olivia Newton-John ), yaşadıkları yaz aşkının arkasından ayrılırlar. Ve şans bu ya, aynı lisede tekrar karşılaşırlar." Summer Nights" parçası eşliğinde, her ikisinin de kendine göre aşklarını anlatışları gerçekten de kadın ve erkeklerin ilişkilere ne kadar farklı baktığının da bariz bir göstergesiydi. Danny ateşli bir yaz aşkından söz ederken, Sandy ne kadar romantik dakikalar yaşadığını anlatıyordu. "T-Birds" çetesinin ele başı olan Danny, bir yandan Sandy'ye aşık olmakla beraber, bir yandan da karizmayı çizdirmemek için elinden geleni yapıyordu:) Eee ne de olsa çete reisi olmak da kolay bir şey değil takdir edersiniz ki... Hergün dar blujeanler ve deri montlar giyip, yaylanarak yürümek, saçlarını briyantinleyip, hele bir de alnına bir tane bukle dökmek ve her zaman cool görünmek zorunda kalmak... Sandy'nin gözüne girmek için basketbol oynadığı sahneyi hatırlasanıza:) Bu arada Sandy de "Pink Ladies" grubunun himayesine alınmıştı. Grubun en büyük ilgi alanları :Erkekler, saç boyaları, giyim ve bol kıkırdamadan oluşmaktaydı. 1950 li yılların kabarık etekleri, bigudili saçlar, pijama partileri ve erkekler, erkekler, erkekler... Sandy'nin söylediği "Hopelessly Devoted To You" (1979 yılında en iyi film müziği dalında oscara aday olmuştu) bu karmaşanın içinde saklı bir kutucuktu sanki.

Bir taraftan aşklarını olgunlaştırmaya çalışan bir çifti izlerken, bir taraftan da Amerikan filmleri seyrede seyrede artık bize de tanıdık gelen ( o zamanlar çok tanıdık gelmiyordu ama), araba yarışları, cafeler, orada para atınca müzik çalan aletler, yakışıklı sporcular, amigo kızlar, çete kavgaları, dans yarışmaları teker teker arz-ı endam eyliyorlardı. Haa tabii gene her iki grubun da asi üyelerinden olan Kenickie ve Rizzo'yu da unutmamak gerek... Onlar da bu arada ihtiras dolu bir ilişki yaşamaktadırlar. İşte Rizzo fırınına düştüğü sanılan çöreğin, aslında düşmemiş olduğu anlaşılınca Rizzo derin bir nefes almıştır:) Ama inişli çıkışlı ilişkilerinde her ikisi de, belalı bir gruptan birileriyle flört ederk birbirlerini kıskandırmaya çalışırlar... Bu kıskandırma işleri o zamanlar bile varmış yani...

Bu debelenmeler içinde nihayet yıl sonu dans yarışması gelir çatar... Elbette Danny ve Sandy beraber katılırlar yarışmaya... Kenickie ve Rizzo ise yeni sevgilileriyle... Fakat tipler o kadar iyi seçilmiştir ki, her ikisinin sevgililerinden de hoşlanmazsınız görürgörmez:) Üstelik yarışma TV den canlı yayınlanacaktır. Okul müdiresinin, olabilecek canlı yayın kazaları konusunda uyarıları sürerken, kendine aşık bir adam olan sunucu da çevredeki kızları kesmekle meşguldür... Vee nihayet yarışma başlar."Those Magic Changes" ten, "Tears On My Pillow" a kadar bir sürü parçaya eşlik etmeye başlarsınız. Hareketli ve yavaş bütün parçalar çalarken, ben de büyük bir dikkatle, dansları ezberlemeye çalışıyordum. Ama o da ne ??? Bir anda, hazırlanan bir komplo sonucu Danny nin karşısından Sandy çekilip, Kenickie'nin o hani hiç sevmediğim yeni sevgilisi sahneye atar kendini... Birincilik dansını ikisi yaparlar... Şimdi bile gülerek hatırlıyorum... Ne kadar bozulmuştum ve sinirlenmiştim Sandy adına:))) Haaa tabii ki kameraların önünde açılan meşhurr popo sahnesini de anmadan geçmeyeyim:)))

Tüm olan bitenden sonra, her ikisi de birbirlerinin istediği gibi olmaya karar verirler. Mezuniyet günü kurulan panayırda karşılaştıklarında ise, gene ilahi kural işlemeye devam eder ve Sandy, Danny'nin istediği bir kız haline dönüşür. Danny de üstünde eğreti duran kolej hırkasını üstünden çıkarıp atar. "We Go Together" eşliğinde göğe yükselirler ve hikaye burada biterrrrr... Tabii ben de filmin sonunda "Niye bizim okullarda da mezuniyet zamanı böyle dönme dolaplar kurup, dans edip, şarkılar söylemiyoruz???" diye hayıflandığımı hatırlıyorum:))))

Not: Benim jenerasyonumdaki bir çok kişinin severek izlediğini düşündüğüm bu filmin soundtrack albümünü oldies sevenler için öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder