28 Ekim 2006 Cumartesi

HEPİMİZİN HAYATINDA BİR KADIN VAR

11426Bu yazıyı okuyan 8 kadından birisi meme kanseri olacak!!! Belki de biraz riskli bir giriş oldu. Sadece bu giriş yüzünden okunmayabilirim. Kurduğum cümleden rahatsız olmuş olabilirsiniz Ama bu bir kehanet değil, yapılan bilimsel araştırmalardan çıkan bir sonuç... Bizler için, riskin büyüklüğünü algılatabilmenin en etkili yolu, böyle bir örneklemeyle durumu gözler önüne sermek. Erkeklerde çok düşük bir risk olsa bile,onların da birer annesi, eşi, kız çocuğu, kardeşi ya da kadın arkadaşı olduğundan yola çıkarsak, sanırım bu hepimizi ilgilendiren bir durum…. Varolan riskin büyüklüğü karşısında ürkmek ve yok saymak yerine, bu konuyla ilgili bilgi donanımımızı arttırmak en mantıklısı olacak hepimiz için…

ÇÜNKÜ MEME KANSERİ ,ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİYLE, ARTIK, ÖNLENEBİLİR HASTALIKLAR GRUBUNDA KABUL EDİLMEKTE!!!

Burada uzun uzun hastalıktan bahsetmek istemiyorum. Hepimizin kolaylıkla ulaşabileceği bilgiler bunlar. Sadece bazı noktaların altını çizmekte fayda var:

Risk grubunda olup olmadığımızı bilmek gerekiyor:

1-Yaş: En sık 35-55 yaş arası görülmekte. Bazı kaynaklara göre de bu yaş aralığı 45-55 yaş. (Ama % 70 ‘i, 50 yaşın üzerinde)

2-Ailede meme kanseri hikayesi (Anne, kızkardeş ,kız çocuk)

3-Daha önce meme kanseri ya da şüphesi olması (Bazı iyi huylu tümörlerin de belli oranlarda riski arttırdığı tespit edilmiştir)

4-Erken yaşlarda adet görmeye başlamak

5-Geç menapoza girmek.

6-30 yaşından sonra doğum yapmak

7-Şişmanlık ve yağlı beslenme.

8-Alkol kullanımı

9-Sigara kullanımı

10- Menapoz nedeniyle uzun süreli (10 yılı aşkın) östrojen tedavisi görenler..

11-Uzun süre radyasyona maruziyet

Belirtilere gelince:

- Memede ağrısız kitle

- Meme başından bulanık ya da kanlı akıntı gelmesi

- Meme başında çekilme

- Meme derisinde portakal kabuğu görüntüsü

- Meme derisinde renk değişikliği

- Memede iyileşmeyen yaralar

PEKİ NELER YAPMALIYIZ???

-Beslenme( özellikle lifli gıdalar tüketme) alışkanlıklarımızda değişiklikler, egzersiz, alkol ve sigaradan uzak durmak gibi düzenlemeler yapmalıyız yaşamımızda...

-Kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğrenmeliyiz. 20 yaşından sonra her kadının adet bittikten sonraki hafta, meme muayenesi yapması gerekiyor. (Nasıl yapılacağı konusunda internette bol miktarda site, size yardımcı olacaktır.) 3 yılda bir de hekim tarafından muayene edilmesi gerekiyor. 40 yaşından sonra ise her yıl hekim muayenesi öneriliyor.

- Meme ultrasonu … Özellikle 40 yaşına kadar olan kadınlarda önerilen görüntüleme tetkiki ultrason olmalıdır. Çünkü genç yaşta gereksiz yere yapılan mamografilerin de, meme kanseri açısından risk yarattığı belirlenmiştir. Bu tetkikin yapılma sıklığı, çıkan sonuçlara göre hekim tarafından yönlendirilir. (Genelde yılda ya da 2 yılda bir kere)

-Mamografi… 40- 50 yaş arası yılda ya da 2 yılda bir kez, 50 yaşından sonra her yıl önerilmektedir. Mamografi, mutlaka hekim yönlendirmesiyle yaptırılması gereken bir tetkiktir. Meme kanserinin tespitinde son derece etkili bir yeri vardır.

Meme kanseri ile ilgili dikkat etmemiz gereken noktaları biraz toparlamaya çalıştım. Sağlıklı olmamız için yapacağımız, ufak ama her zaman üşendiğimiz kontrollerin, ne kadar önemli olduğunu bir kere daha göstermek istedim. Hayatımız ihmal edilmeye gelmez diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz?

2 yorum:

  1. Yeşim bu çok önemli bir konu.
    Kadınların kesin bilgilendirilmesi şart.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Hepimiz hem kendimiz hem de çevremizdekiler bu konularda duyarlı olmak durumunda. Çok sağol Özlem...

    YanıtlaSil